Søk

Elever på feltarbeid - undersøker hva de har funnet i vannet.

Elever på feltarbeid - undersøker hva de har funnet i vannet.

Hva lever egentlig i Mosvatnet?

Mange turgåere har nok lurt på det. Her forsøker skoleelever å finne svaret.

Mosvatnet er at distriktets mest populære turområde. Det er et yrende fugleliv i og rundt vannet, og det er et viktig våtmarksområde. Men hva finnes egentlig under vannet?

Det fikk tredje- og fjerdeklassinger i oppgave å finne ut. I samarbeid med Rogaland Fylkeskommune inviterte Naturvernforbundet i Rogaland og Mostun natursenter syv skoleklassert til å lære mer om livet i Mosvatnet og om vannmiljø generelt. 

Opplegget startet med en økt inne på Mostun natursenter, hvor Rudolf Svensen fortale og viste bilder av økosystemer i hav og innsjøer og om miljøproblemene artene er utsatt for, med Mosvatnet som eksempelvann.

Etter økten inne, var det feltarbeid ute i og ved Mosvatnet. Her fikk elevene utdelt feltutsyr for å hente opp insekter, fisk og annet som kunne finnes i mudderet langs bredden. Funnene ble studert og analysert, og elevene fikk hjelp til å finne ut hvilke dyr de hadde funnet, og hvorfor de lever i nettopp Mosvatnet. Hva kjennetegner et rent og sunt vann? Hvorfor er ikke Mosvatnet det? Hvilken kvalitet er det på vannmiljøet i Mosvatnet, og hvorfor har vannet blitt som det er. Mosvatnet ble sett på som et eksempel og satt inn i en større sammenheng om vannmiljø.

Til slutt laget elevene en utstilling av funnene sine.

191 elever deltok på opplegget.

Og hva fant de ut?

At det ikke er mye stor fisk i Mosvatnet, men det er fullt av en artig fisk som heter trepigget stingsild. Ellers lever det mye insekter i vannet, som for eksempel vårfluelarve, buksvømmer, mygglarve, gråsugge og vannkalv. Elevene fikk også lære at Mosvatnete er et sterkt forurenset vann, og det kan du lese mer mer om her.

 

Kalender

Oktober 2018
Ma Ti On To Fr
1234567
891011 121314
1516171819 20 21
22232425 2627 28
293031    
       

 

POST: Postboks 441, Sentrum, 4002 Stavanger BESØK: Mostun natursenter, Henrik Ibsensgate 59,Stavanger.
TLF: 51 52 88 11 MOB: 977 12 253  EPOST: